Veel gestelde vragen

Warme lucht stijgt, zo eenvoudig is het. Doordat we met onze brander de lucht in de ballon warmer houden dan de lucht buiten de ballon kunnen we in de lucht blijven. De piloot bepaalt op deze manier ook de hoogte en de mate van daling.

Een ballon drijft mee met de wind en kan je niet sturen. Je kan enkel proberen door hoger of lager te gaan een andere luchtstroom te gaan zoeken en zo een beetje de richting te bepalen.

Ballonvaren kan het ganse jaar door, de grootste kans op goede weersomstandigheden vind je echter van maart tot november.

Overdag hebben wij last van thermiek, dit zijn stijgende en dalende luchtbewegingen, waardoor wij de ballon niet onder controle kunnen houden. De eerste 2 uren na zonsopkomst en de laatste 2 uren voor zonsondergang is er geen thermiek en is de lucht meestal stabiel.

Doordat u met de ballon even snel gaat als de wind is het, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet koud in de mand. U kleedt zich dan ook het best zoals u zou gaan wandelen. Best draag je comfortabele vrijetijdskledij. Voor schoenen raden wij u stevige schoenen aan. Hoge haken zijn niet veilig.

In principe kan je met een ballon enkele duizenden meters hoog. Door tal van luchtvaartregelmenten wordt de hoogte in België beperkt tot een 500 à 1.500 meter afhankelijk waar je gaat ballonvaren.

Een fototoestel of camera is een absolute must om de herinneringen aan uw ballonvaart vast te leggen. Zorg ervoor dat uw baterijen opgeladen zijn.

Hou er wel rekening mee dat uw toestellen niet verzekerd zijn!